Diễn đàn Paltalk TiengNoi TuDo Cua NguoiDan VietNam

May 2, 2008

Người Trung Quốc đã Xây dựng Căn cứ Tàu ngầm Hạt nhân Bí mật

Bài của Thomas Harding, Thông tín viên Quốc phòng

Ngày 1-5-2008

http://blog.360.yahoo.com/blog-C6To.awlc6eMWmDUvAozkYGe?p=552

Trung Quốc đã bí mật xây dựng một căn cứ tàu ngầm nguyên tử lớn dưới lòng đất, có thể đe doạ các nước Á châu và thách thức sức mạnh của Mỹ trong khu vực, nó có thể phải bị vạch trần

 

Hình ảnh từ vệ tinh, được gửi tới The Daily Telegraph, cho thấy rằng một bến cảng thực sự đã được xây dựng, nơi đã có thể đặt vào vị trí chắc chắn một cứ điểm của các tàu ngầm tên lửa hạt nhân đạn đạo và điểm tiếp đón cho các hàng không mẫu hạm.

Trong biểu hiện sẽ trở thành một thách thức đáng kể đối với địa vị thống trị của Hải Quân Hoa Kỳ và các quốc gia quanh vùng biển Nam Trung Hoa, một bức ảnh đã trưng ra chiếc tàu ngầm nguyên tử thuộc thế hệ 094 tại căn cứ cách các nước láng giềng của nó đúng vài trăm dặm.

Các bức ảnh khác cho thấy nhiều chiến hạm buông neo dọc cầu tàu và một hệ thống các đường hầm dưới đất tại căn cứ Sanya trên mũi cực nam của đảo Hải Nam.

Thậm chí trong mối quan ngại lớn hơn của Lầu Năm Góc là những lối vào đường hầm đồ sộ, được ước lượng cao 60 foot [20m], được xây dựng sâu vào bên trong những sườn đồi quanh căn cứ. Các nguồn tin lo ngại rằng chúng có thể sẽ dẫn tới các hang động có khả năng ẩn giấu được tới 20 tàu ngầm hạt nhân tránh khỏi sự nhòm ngó của vệ tinh do thám.

Bộ Quốc phòng Hoa Kỳ đã đánh giá rằng Trung Quốc sẽ có năm tàu ngầm hạt nhân thế hệ 094 sẵn sàng hoạt động vào năm 2010 với mỗi chiếc có khả năng mang 12 tên lửa hạt nhân loại JL-2. [1]

Các bức ảnh thu được bởi Janes Intelligence Review sau khi tạp chí này được phép truy nhập hình ảnh từ công ty vệ tinh thương mại DigitalGlobe.

Các nhà phân tích cho tạp chí quân sự có uy tín này gợi ra rằng căn cứ đó có thể đã được sử dụng cho “các cuộc viễn chinh quân sự cũng như các hoạt động phòng thủ” và có thể cho phép các tàu ngầm “khởi phát bất ngờ tiếp cận các mục tiêu gần Hoa Kỳ hơn”.

Giờ đây có thể thấy “khó tránh khỏi” khả năng Trung Quốc đang xây dựng một căn cứ hải quân lớn, là nơi nó có thể tiếp nhận các lực lượng hạt nhân của mình và tăng cường cho mình “khả năng chiến lược đáng kể hơn nữa trên mặt trận”.

Việc triển khai quá gần những tuyến đường biển mang ý nghĩa sống còn đối với các nền kinh tế châu Á “chỉ có thể gây thêm mối quan ngại vượt xa tới bên ngoài những vùng eo biển này”.

Các nhà phân tích quân sự tin rằng biểu hiện của Trung Quốc tăng cường mạnh mẽ việc xây dựng một lực lượng quân đội đang tiến triển những bước nhanh chóng trong khi vẫn được che giấu trước thế giới, cùng lúc với việc chuẩn bị cho thế vận hội Olympic.

Trung Quốc đã chuyển hướng mạnh mẽ trong việc cung cấp nguồn tài chính từ đội quân Quân Giải phóng Nhân dân khổng lồ sang lực lượng hải quân, không quân và triển khai tên lửa.

Một tàu sân bay cũ của Nga, được Bắc Kinh mua dùng cho “các hoạt động không nằm trong nhiệm vụ” đã được chuyển giao cho các nhà thiết kế hải quân để hy vọng “thay đổi hệ thống máy móc” của con tàu.

Trong vòng 5 đến 10 năm tới Hải Quân Giải phóng Nhân dân được yêu cầu phải trang bị sáu hàng không mẫu hạm để cũng sẽ được ngang với cơ cấu Hải Quân Hoàng gia [Anh] với hai hàng không mẫu hạm loại lớn.

Vị trí của căn cứ bên ngoài Hải Nam cũng sẽ cho phép các tàu ngầm di chuyển vào vùng nước rất sâu vượt ngưỡng 5.000m trong vòng vài dặm, giúp chúng thậm chí có khả năng phòng thủ cao hơn.

Những tàu ngầm thế hệ Trident của Anh đã phải lưu lại trên mặt nước khi chúng rời khỏi Faslane trên vùng biển bắc Scotland và không thể lặn sâu cho tới khi ra khỏi vùng biển Ai-Len.

Trong khi đó ta lại được biết rằng Trung Quốc có thể đang phát triển một căn cứ ngầm tại Sanya, những hình ảnh đã cung cấp bằng chứng đầu tiên cho sự tồn tại của căn cứ này và việc xây dựng đã được thực hiện nhanh chóng.

Hai bến tàu rộng 950m và ba bến nhỏ hơn có thể đủ cung cấp cho hai tốp hàng không mẫu hạm tấn công hoặc các tàu chở quân bổ bộ đột kích.

Christian Le Miere, biên tập viên cho tờ Jane’s Intelligence Review đã đánh giá rằng khu phức hợp đó đã cho thấy rõ kế hoạch của Bắc Kinh “muốn khẳng định quyền kiểm soát chặt chẽ hơn trong khu vực này”.

“Đây là một sự thách thức đối với bất cứ sức mạnh bá chủ nào, đặc biệt với Hoa Kỳ là nước vẫn giữ địa vị lấn át trong khu vực.”

Cho tới lúc này Trung Quốc vẫn chưa đưa ra lời giải thích công khai nào cho hoạt động xây dựng căn cứ của mình ở Sanya. [2]

 

Bản tiếng Việt © Ba Sàm 2008

 

* Cám ơn GS Trần Hữu Dũng (Viet-Studies) đã phát hiện và giới thiệu bài này


Ba Sàm chú thích:

[1] Là loại tàu ngầm do Trung Quốc tự chế tạo từ năm 1999, hạ thủy tháng 7-2004 (xem thêm wikipedia)

[2] Xem thêm “ Trung Quốc vừa triển khai một căn cứ tàu ngầm hạt nhân có quy mô lớn ở Đảo Hải Nam” (BBC Việt ngữ)

Telegraph.co.uk

————————————————————————————————

Chinese build secret nuclear submarine base
By Thomas Harding, Defence Correspondent

Last Updated: 5:33PM BST 01/05/2008

China has secretly built a major underground nuclear submarine base that could threaten Asian countries and challenge American power in the region, it can be disclosed.
Satellite imagery, passed to The Daily Telegraph, shows that a substantial harbour has been built which could house a score of nuclear ballistic missile submarines and a host of aircraft carriers.

In what will be a significant challenge to US Navy dominance and to countries ringing the South China Sea, one photograph shows China’s latest 094 nuclear submarine at the base just a few hundred miles from its neighbours.

Other images show numerous warships moored to long jettys and a network of underground tunnels at the Sanya base on the southern tip of Hainan island.

Of even greater concern to the Pentagon are massive tunnel entrances, estimated to be 60ft high, built into hillsides around the base. Sources fear they could lead to caverns capable of hiding up to 20 nuclear submarines from spy satellites.

The US Department of Defence has estimated that China will have five 094 nuclear submarines operational by 2010 with each capable of carrying 12 JL-2 nuclear missiles.

The images were obtained by Janes Intelligence Review after the periodical was given access to imagery from the commercial satellite company DigitalGlobe.

Analysts for the respected military magazine suggest that the base could be used for “expeditionary as well as defensive operations” and would allow the submarines to “break out to launch locations closer to the US”.

It would now be “difficult to ignore” that China was building a major naval base where it could house its nuclear forces and increase it “strategic capability considerably further afield”.

The development so close to the sea lanes vital to Asian economies “can only cause concern far beyond these straits”.

Military analysts believe that China’s substantial build up of its forces is gaining pace put has remained hidden from the world in the build-up to the Olympics.

China has diverted much of its resources from the huge Peoples Liberation Army to the navy, air force and missile development.

An old Russian aircraft carrier, bought by Beijing for “leisure activities” has been picked over by naval architects who hope to “reverse engineer” the ship.

Within the next five to 10 years the Peoples Liberation Navy is expected to build up to six carriers which will also coincide with the Royal Navy’s construction of two major carriers.

The location of the base off Hainan will also give the submarines access to very deep water exceeding 5,000 metres within a few miles, making them even harder to detect.

Britain’s Trident submarines have to remain on the surface when they leave Faslane in north east Scotland and cannot dive to depth until outside the Irish Sea.

While it has been known that China might be developing an underground base at Sanya, the pictures provide the first proof of the base’s existence and the rapid progress made.

Two 950 metre piers and three smaller ones would be enough to accommodate two carrier strike groups or amphibious assault ships.

Christian Le Miere, editor for Jane’s Intelligence Review, said the complex underlined Beijing’s plan “to assert tighter control over this region”.

“This is a challenge to any hegemonic power, particularly the US which still remains dominant in the region.”

So far China has offered no public explanation for its building at Sanya

Tags: 240:ngườitrungquốcđãxâydựngcăncứ…

Friday May 2, 2008 – 05:59am (ICT) Permanent Link | 8 Comments

http://www.doi-thoai.com/baimoi0508_020.html


Chinese nuclear submarines prompt ‘new Cold War’ warning
By Thomas Harding, Defence Correspondent
Last Updated: 2:23AM BST 03/05/2008

Tensions in the Far East could reach “Cold War levels” defence analysts warned, following evidence that China had secretly developed a major nuclear submarine base.

Satellite photographs passed to The Daily Telegraph this week showed that the secret base at Sanya on Hainan island will house up to 20 of the latest 094 Jin-class nuclear ballistic submarines that could be capable of firing anti-satellite missiles and nuclear-tipped cruise missiles.

The construction showed that China was “ramping up its operational capability” and developing a “blue water navy” that would challenge the dominance of the US in the Pacific, said Alex Neill, head of the Asia Security Programme at the Royal United Services Institute.

In the last 20 years China had gone from a coastal force to a navy capable of “exerting its influence far afield,” a senior Royal Navy officer said.

“It is clearly looking at a wider area of operations in the Far East but it also does not like the US placing their carrier battle groups in the area. In due course this could lead to Cold War levels of stand off,” the officer said.

There are also concerns that Beijing has secretly developed a broad military strategy – including internet assaults and satellite strikes – that could allow it to take Taiwan with the US unable to respond.

While talks continue for a peaceful settlement the island has long been in Beijing’s sights since it broke from the mainland in 1949.

Kerry Brown, the China expert at the Royal Institute of International Affairs, warned of “hawkish” elements in the two million strong People’s Liberation Army (PLA) who were “very focused” on Taiwan.

”The main source of friction is Taiwan and you cannot rule out a nationalistic military faction coming to power to taking a punt to have a quick go.”

Chinese defence expenditure is estimated by the Pentagon to be $50 billion (£25 billion) but analysts believe large chunks of the budget are “squirreled away” and it could be as high as $200 billion making it the second largest in the world after America.

The PLA is developing a strategy called the “sea denial campaign” which would prevent America intervening in any conflict with Taiwan, Mr Brown said.

It entails asymmetric conflict in which China would use cyber warfare and laser energy to wipe out communications. Anti-satellite missiles, potentially launched from submarines, would ensure that America was “blind” over the Far East. The Chinese have already proven that they have these capabilities as well as using espionage to remove military technology from the US.

”This is what they call pressure point warfare in which they remove any US response in one fell swoop,” Mr Brown said. “China wishes to power project well into the Pacific and challenge the dominance of the US Pacific Command.”

He also said that the Sanya base gave China reach into the Indian Ocean.

Much to America’s disgust, China’s missile accuracy has been improved from 5km down to 1km. China’s own space programme – that some experts believe equals Cape Canaveral in size – is also expanding close to the navy base on Hainan island.

There was no one available at the Chinese Embassy in London to comment.

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/uselection2008/1920917/Chinese-nuclear-submarines-prompt-%27new-Cold-War%27-warning.html

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: